«هویت»

جستارهایی از موضع «دفاع ملی»

«هویت»

جستارهایی از موضع «دفاع ملی»

ماه و ستاره یک نشان ایرانی

Coin of the Sassanid king Hormizd II.

سکه هرمز دوم 


هر تمدن و هر ملت یک سری نشانه هایی دارند که معمولا با آن شناخته می شوند. برخی از تمدنها مانند تمدن ایران و چین به شدت نماد گرا هستند و نمادهای مختلفی در طول تاریخ برای خود برگزیدند.

برای نمونه در ایران باستان نمادهای مانند قرص بالدار(فروهر)،شاهین (که در دوره هخامنشی نماد مهمی به شمار می رفت و پرچم کورش کبیر بود)، سه رنگ سبز،سفید و سرخ که نشان گر طبقات اجتماعی ایران بود و تا کنون نیز باقی مانده است از این تعداد هستند. در دوره اشکانی خورشید یکی از نمادهای مهم ایرانی به شمار می رفت و پرچم ایران نیز شد. این بدان دلیل بود که اشکانی ها مهرپرست و میترایی بودند و خورشید را نماد مقدسی می پنداشتند (میثره  در زبان اوستایی،میترا در پارسی باستان و مهر در فارسی دری).

در همسایگی ما در کشور های ترک زبان، نیز نماد هلال ماه یکی از نمادهای مهم به شمار می رود. تقریبا در درفش ملی همه کشورهای ترک زبان نشان هلال وجود دارد و ترکان آن را به عنوان نشان ملی خود پذیرفته اند.

همانطور که همگان آگاهند ترکان جزو اقوام بیابانگرد و بدوی بودند که خاستگاه نخستین شان حوالی سین کیانگ چین در شرقی ترین نقطه آسیای مرکزی می باشد. در ادبیات کلاسیک ایرانی نیز گاهی ترک و چینی مترادف هم آورده شده اند. این اشتباه به دو دلیل صورت می گرفت. شباهت نژادی ترک ها و چینی ها و نیز همسایگی و نزدیکی جغرافیایی آنان (این اشتباه در خصوص تورانیان نیز رخ داد). این قوم از نظر نژادی منگولوئید و از نظر زبانی در دسته زبان های تونقوزی جای دارند. (حتی در ترکیه امروز نیز تنقوز یکی از نام های خانوادگی رایج به شمار می رود).

پس از ظهور اسلام و تشکیل حکومت عثمانی،آنها نماد هلال ماه را به عنوان نماد خود برگزیدند و از آن دوره تا کنون این نشان بر روی پرچم ترکیه و سایر کشورهای ترک دیده می شود.

اما این نشان از کجا و چگونه وارد این جامعه شده است و ترکان طی چه پروسه ای این نشان را برگزیدند.

نگاهی به سکه های ساسانی در نیمه دوم حکومتی آنان نشان می دهد که ساسانیان به شدت از این نماد در سکه های خود استفاده می کردند.اولین نشانه های حضور ماه و ستاره در سکه های ساسانی ظاهرا در سکه اردشیر سوم قابل ردیابی است. در این سکه نشان ماه و ستاره به طور مشخص در چهار جهت اصلی قرار دارد و نشان سمت بالا قدری بزرگ تر از سایرین است.


                                                 

                                               

سکه اردشیر سوم   


تا دوره خسرو اول (انوشیروان) کم تر نشان از این نماد در سکه های ساسانی وجود دارد ولی از این دوره به بعد ماه و ستاره در بیشتر سکه های عمومیت می یابد.


Coin of the Sassanid king Khusrau I Deathless Soul. Livius Onderwijs Collection.

سکه متعلق به خسرو اول

این وضعیت تا عینا تا اواخر دوره ساسانی ادامه دارد و بیشتر این سکه های منقش به نشان ماه و ستاره هستند.

بعد از سقوط ایران و روم شرقی به وسیله تازیان که به ویژه در دوره 25 ساله های جنگ های ویرانگر در دوره خسرو پرویز تمام انرژی و توان خود را از دست داده بود، اتفاقی که افتاد نیاز مبرم تازیان به اقتصاد و پول و دیوان سالاری بود. از این جهت از تجربه ایرانیان بهره گرفتند و در برهه ای سکه های عرب - ساسانی پدید آمد.در سکه های عرب ساسانی نیز نشان هلال حضور داشت و احتمالا چون اعراب نیز تاریخ خود را با قرص ماه تنظیم می کردند علاقه مندی و گیرایی این نشان برایشان بیشتر شد.به این ترتیب نشان ماه و ستاره از تمدن ایرانی-ساسانی رسما وارد تمدن اسلامی شد (مانند بسیاری دیگر از مولفه های تمدن ساز همچون معماری،موسیقی،خط،هنر نگارگری،دیوان سالاری،دستور زبان،فلسفه و حکمت،ریاضی،شیمی و... که توسط دبیران ایرانی از پهلوی به تازی ترجمه شد و نهضت ترجمه اسلامی شکل گرفت).

بعد از ورود ترکان به عرصه سیاست و تمدن که در میانه های خلافت عباسیان محقق شد، خلفا برای تنظیم موازنه قدرت میان ایرانیان و اعراب (که همیشه بر سر قدرت با یکدیگر درگیر بودند) از ترکان بهره بردند. ترکان ابتدا به صورت غلام زرخرید سامانی ها ظهور کردند و به واسطه آنان به بغداد نیز راه یافتند. این تیره به علت اینکه قبلا کوچ نشین بودند و تجربه شهرآینی و تمدن نداشتند بیشتر در سپاه و جنگ مورد بهره برداری اعراب قرار می گرفتند. اما پس از مدتی خلفای جور تصمیم گرفتند به وسیله آنان قدرت روزافزون ایرانیان و شیعیان آل علی را خنثی کنند. به این ترتیب با حمایت خلیفه فرزندان جنگ سالارانی چون سبکتین به حکومت رسیدند و دولت غزنویان شکل گرفت که در شیعه کشی و قتل عام مردم بیگناه از هند تا قزوین مانند نداشت. نباید از خاطر برد که هنگامی که از حکومت نهصد ساله ترکان در ایران سخن می گوییم منظور تیره های بیابانگرد و زردپوستی هستند که از آسیای میانه وارد فلات ایران شده و نخست در هیبت غلامان ترک و سپس در هیبت مردان شمشیر و جنگ ظاهر گشتند و منظور مردم شریف آذربایجان نمی باشند که اطلاق ترک به آنان تنها یک غلط مصطلح و غیر علمی محسوب می شود.

غزنویان و سلجوقیان و خوارزمشاهیان چنان که از نامشان پیداست از آذربایجان نبودند. غزنین شهری بود در افغانستان کنونی و خوارزم نیز شهری ایرانی بود که ترکان به مرور زمان و به ویژه پس از انقارض ساسانیان توانستند در آن راه یابند و زندگی کنند. سلجوق نیز نامی کاملا ترکی و غیر آذربایجانی است چنان که هیچ گاه استفاده از این نام در آذربایجان سابقه نداشته است. قلمرو غزنویان حتی شامل آذربایجان نیز نمی شد.

به هر روی ترکان در اخذ تمدن ایرانی چیزی در تازیان کم نداشتند و به محض ورود به جامعه ایرانی آداب و رسوم و فرهنگ و زبان ایرانی را می آموختند و تا اندازه ای از بدویت خارج می شدند.

سرنوشت نشان ماه و ستاره چنین بود که نخست به نماد اسلامی و سپس به نمادی ترکی بدل شود. هنوز بسیار از کشورهای عربی و اسلامی از این نشان استفاده می کنند که در مساجد و یا پرچم هایشان قابل مشاهده است.


سکه مربوط به بانو پوران دخت، پادشاه ساسانی




سکه های ساسانی بیشتر را به بینید


لینک یک - تاریخ تمدن های باستانی

 لینک دو - ویکی پدیا

نظرات 6 + ارسال نظر
حامد پنج‌شنبه 7 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 04:15 ب.ظ

وبلاگ خیلی جالبی دارید.اصلا قبلا ندیده بودم از طریق فیس بوکتون پیدا کردم. مطالب جالب و جدیدی دارید .حتما به اشتراک میذارم.لطفا ادامه بدید.با تشکر

hasan شنبه 16 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 08:23 ب.ظ

الاغ تو بهتر از من میدانی که من کیستم؟
من تورکم واژه آذری همچون تو برایم بیگانه است.
من هم میگویم مادرت جنده و خواهرت کس است.
قوات

محسن دوشنبه 2 آبان‌ماه سال 1390 ساعت 10:50 ب.ظ

با سلام
دوست گرامی این نشان را ترکان استفاده نمیکنند بلکه سنیان و مسلمان در سراسر جهان استفاده میکنند تونس و لیبی بگیر تا خیلی کشورهای دنیا بهتر است محدود به ترکان نکنیم حتا در لارستان (استان فارس) هم مساجد از نشان ماه و ستاره استفاده شده است
شاد زیوید
پاینده ایران
بدرود

itgovan دوشنبه 23 آبان‌ماه سال 1390 ساعت 08:47 ق.ظ

اگر به این سکه ها اکتفا کنیم قدیمی تر از اینها هم در بین سلسله Chou چین (3 هزار سال) یونانیها رومی ها و گوک تورکان میشه پیدا کرد بی خودی محدود به چند سکه زمان مجوسگان نکنید

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=145903

http://en.wikipedia.org/wiki/Star_and_crescent

مجعول سازی و خود خواهی در بین پان فارس ها یک امر طبیعی است ثابت کردن این مورد که ماه و ستاره کی نشان ملی مجوسگان بوده فکر نکنم چیز با مفهومی باشه

در این وبلاگ من بعضا کامنت های متضمن فحاشی ازاذل و اوباش خود فروش را به نمایش می گذارم تا نشان دهنده فرهنگ پان تورکان باشد و لزوم محدود سازی آنان بیشتر آگاه شود. صد البته کسانی که با یک زبان فاسد تربیت شده و تعقل کرده باشند،و به پرورش اندیشه های خود نپرداخته یا از خانواده ای بی سواد برخاسته باشند، پایانی جز این نخواهند داشت.
حسب مطالعه سایر خوانندگان:
نخست اینکه مجوس معرب مگوس از واژه مغ است. همین واژه وارد زبان لاتین شده و امروز به صورت magic مورد استفاده قرار می گیرد. اگر شما فکر می کند که مانند تورک واژه ای توهین آمیز یا تحقیر آمیز است در اشتباه اید.
یاددآوری می کنم که چینی ها لقب تاتار به تورکان داده بودند. تاتار در چینی به معنای سگ است.

دوم اینکه در همین لینکی دومی که این بی خرد در خصوص ماه و ستاره از ویکی پدیا گذاشته به دستکم یک فصل به بحث تاثیر میترایسم و ایران می پردازد.
پان ترکی بیخردی که انگلیسی نمی داند و لینک گذاری میکند،

سامان پنج‌شنبه 10 آذر‌ماه سال 1390 ساعت 12:19 ب.ظ

فاشیست!

علی چهارشنبه 12 بهمن‌ماه سال 1390 ساعت 12:42 ق.ظ

جالب بود دمت گرم راستی واقعا الان هم ترکا به جون شیعیان اران وآذربایجان افتاده اند منتها به شیوه نو از آران پیداست

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد